Row houses in Consthum,
Luxembourg.

02.2020

           
In 2019 Alban Wagener Architecture was comissioned with the planning of three row houses in Consthum, Luxembourg. The site is has a North-South orientation and made it clear that we needed a more closed facade on the north side facing the rue du Kiem. To help the heat gain in the winter, we suggested room high windows on the south side. As the slope of the site suggested a terrassement and the local building rules were restricting the construction of a basement, we designed terraces with different storage rooms for gardening tools and furniture.

To guarantee a light flooded living space, the interiors are open and directly connected with the staircase that connects the three floors. The wooden floor gives the rooms a cosy feeling to the living rooms.
The bedrooms are equivalently sized just the master bedroom comes with an ensuite and a dressing room.
The storage inside the house is placed, as the planing of a basement was forbidden, in the attik and behind the staircase.

The facades are kept very simple to meet the surrounding context. We had some fun with the lintels over the window, garage and hous door openings. The lintels turn out as decorative and functional objects for planting and shading.

Function: Housing
Area: 580m2
Client: Immo Invest

Design:   Alban Wagener Architecture
                Miguel Gomes
                Albert Wagener Architecture



Perspective hand drawings




Groundfloor



1st floor


Latitudinal section

Elevation south

Elevation west

Elevation north

Elevation east







Context from space


View from the Street


View from the Garden



View from the Garden



Interior-view of the kitchen


Interior-view of the living-room


Interior-view of the living-room

< >